Image may be NSFW.
Clik here to view.Twee dagen panelgesprekken met mensen die voor de taak staan om hun mediabedrijf succesvol te maken in een tijd van financiële crisis waarin nieuwe media als de toekomst (lees:oplossing) wordt gezien. Dat was DNA09 (of Digital News Affaires) in een notendop. Natuurlijk zijn er successen, maar er werd liever met het woord revenue gesproken dan met het hier vreemde woord ‘winst’. Geld verdienen aan nieuwe media is vooral voor anderen weggelegd: namelijk de news aggregators. MSN was dus ook van de partij, maar niet om haar zorgen over de gewisse toekomst te delen. De news aggregators werden vooral als voorbeeld gezien van hoe je wel geld kunt verdienen aan content. Want geld verdienen met content kan wel – als je de content maar niet zelf hoeft te maken.
Dit artikel verscheen eerder op RethinkingMedia. Afgelopen woensdag en donderdag vond DNA09 plaats, zie hier voor meer artikelen / video’s over het event in Brussel. Paul Vereijken en Sanne Brand deden ook een live-verslag voor De Nieuwe Reporter, zie hier.
Hoe herschrijven we de regels van content maken en verkopen? Mobiel! Roept Hans Laroes, hoofdredacteur van het NOS Journaal. van NOS nieuws. Maar jammer voor de kranten, want hij heeft ‘enkele jaren’ geleden wel 20.000 euro geïnvesteerd in mobiel en maakt zih nu minder zorgen over de toekomst. ‘Waar waren de kranten?’, vraagt Laroes zich af, ‘wij hebben inmiddels een aanzienlijke voorsprong opgebouwd’. Peter van der Meersch, hoofdredacteur van meerdere Belgische dagbladen, kan dat beamen; ‘we hebben meer lezers dan ooit, mobiel speelt daar een grote rol in’, maar helaas moet de optimistische van der Meersch zich er ook erbij neerleggen, ‘het geld blijft echter uit’.
Nee, het probleem is dat andere partijen het geld van de dagbladen afpakken. Zegt een verbitterde Margaret Boribon van de Belgische krant Copiepresse, ‘ik zie ook in dat informatie vrij moet zijn, maar dat betekent niet dat iemand anders met onze content geld mag verdienen’. Boribon staat er alleen voor in het panel, een samenwerking met een derde partij als Google News of MSN is voor haar uitgesloten. Dan, uit het niets, staat er iemand uit het publiek op, ‘medewerker van Google Benelux’, zegt de keurig geklede man. De zaal wordt stil en begint aandachtig te luisteren naar de beste man. ‘Wij brengen slechts lezers naar jullie toe, dat zijn lezers die jullie site zonder ons niet hadden gevonden’. Goed punt. Boribon geeft zich echter niet gewonnen, ‘Google Search en Google News zorgen voor 80% van onze bezoekers, omdat Google, net als wij, ook een mediabedrijf is, hebben jullie een gevaarlijke en oneerlijke marktpositie.’ Een tweede stilte in de zaal volgt.
Image may be NSFW.
Clik here to view.‘De komst van internet is eenzelfde revolutie als de ontdekking van de drukpers’, zegt Michael Rosenblum, een journalist die zichzelf graag als ‘The Father of Videojournalism’ laat betitelen, met opgeheven stem. Andere vormen van journalistiek bedrijven zijn hot op DNA09, of het de oplossing is weet niemand, maar – het scheelt in ieder geval veel geld – lijkt de consensus te zijn. Video, infographics, burgerjournalistiek en sociale media zoals Twitter zijn plekken waar mensen samenkomen en mensen dingen met elkaar delen. Maar het leeuwendeel van je content eindigt ergens anders, ‘als modern mediabedrijf moet je ervan uitgaan dat 60% van lezers je artikelen lezen op andere plekken en dat zij je niet gaan’, oppert iemand uit het publiek. Meer lezers dan ooit, maar te weinig inkomen om rendabel te blijven, is de verdrietige trend in het domein van de dode bomen.
Een echte visionaire visie blijft uit op DNA09, de meeste mediabedrijven kunnen nog wel aangeven waar het mis gaat, maar een oplossing heeft niemand. Er wordt op DNA09 vooral gezocht naar kansen die open liggen om het hoofd boven water te houden. ‘Het lijken meer op overleving strategieën dan op duurzame plannen die op langer termijn zullen werken’, verzucht Tim Overdiek (adjunct hoofdredacteur van de NOS) in de wandelgangen van de conferentie in Brussel en op op het weblog van de NOS, samenvattend lijkt alles daarmee gezegd te zijn.