Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Jonge journalisten zijn geluksvogels

Klik hier om de video te bekijken


,,Word je daar nooit moe van, dat discussiëren over de toekomst van de journalistiek?” Dat vroeg Hans Klis na afloop van een paneldiscussie op het congres Show Me The Money (zie video). Samen met zomerreporter Lex Boon en De Pers-webredacteur Sanne Brand was ik live in de uitzending van Mediaminds, dat voor de gelegenheid op het congres plaatsvond. ,,Nee”, was mijn antwoord. ,,Zolang ik elke keer nieuwe reacties krijg, blijft het interessant”.

En is het ook razend interessant. In een nutshell: in Amerika vallen kranten bij bosjes om. Wereldwijd verplaatst nieuws zich naar het web. Daarom maakt iedereen zich zorgen over de toekomst van de journalistiek. Het ene na het andere business model voor online nieuws wordt aangedragen. Maar zoals wetenschapper Clay Shirky al schreef: ,,je kan beter energie stoppen in experimenteren met nieuwe projecten”.

Hij heeft gelijk! Hier drie voorbeelden van geslaagde experimenten in een tijd dat alle nieuwsprojecten tot mislukken gedoemd lijken:

  • De snelst groeiende blog van het afgelopen jaar, The Big Picture, is gemaakt door een noodlijdende krant, The Boston Globe.
  • Een paar journalisten van The Washington Post namen ontslag en begonnen in 2007 een eigen nieuwssite over politiek nieuws: Politico. Ze hebben inmiddels 100 medewerkers en draaien break-even. Hoe? Doordat elke week een gedrukte uitgave publiceren.
  • Zorgen blogs voor vervlakking? Dat dacht ik niet! The Huffington Post heeft dit jaar een miljoenenfonds opgezet voor onderzoeksjournalistiek

Kortom: voor (jonge) journalisten zijn het spannende tijden met alle ruimte voor experimenten. Doe als Lex Boon en Olaf Koens en reis de wereld over. Of blog jezelf onder de aandacht. Geluksvogel!

Image may be NSFW.
Clik here to view.

Ernst-Jan Pfauth

Ernst-Jan Pfauth (1986) raakte halverwege zijn studie communicatiewetenschap verslaafd aan bloggen. Toen hij een ruzie tussen Balkenende en Witteman vastlegde, werd zijn blog Spotlight Effect ook daadwerkelijk gelezen. Na een stage bij de Verenigde Naties in New York reisde hij voor Web 2.0 blog The Next Web een jaar de wereld rond. Voor nrc.next verkocht hij zijn ziel aan de dode-bomen-industrie, vinden zijn oud-collega's. Zijn persoonlijke blog is DutchProblogger.nl.

More Posts - Website


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10